Det finnes en mengde ulike typer munnbind med forskjellige bruksområder og rådene er mange.
Generelt deles de inn i:
Munnbind skal forhindre at den som bruker munnbindet skal spre smitte til de som man omgås med.
Åndedrettsvern skal forhindre at den som bruker åndrettsvernet puster inn forurenset luft ved at maskekroppen sitter tett inntil ansiktet og gir minimalt med lekkasjer.
1. Munnbind skal forhindre at den som bruker munnbindet skal spre smitte til de som man omgås med. Den som bruker munnbind kan også beskyttes mot dråper og sprut fra de man omgås med. Klassifisering skiller på hvor effektivt munnbindet filtrerer bakterier, og om de beskytter mot dråpe/sprut. Munnbind beskytter ikke mot innånding av forurenset luft fordi den ikke sitter helt tett inntil ansiktet, og aerosoler/partikler slipper inn gjennom lekkasjer mellom ansikt og munnbind.
Klassifisering og typer:
MEDISINSKE ANSIKTSMASKER. Åndedrettsvern lages og testes mot filtrering av bakterier, etter NS-EN14683:2019. Denne varianten vil være mest egnet i helsevesenet.
Klassifisering:
Se vårt utvalg av medisinske munnbind av høyeste kvalitet til konkurransedyktige priser her.
2. Maske eller åndedrettsvern (verner mot det man ånder inn), skal forhindre at den som bruker åndedrettsvernet puster inn forurenset luft. Åndedrettsvern er definert som personlig verneutstyr, og på en arbeidsplass skal det kunne beskytte mot forurensning i arbeidsatmosfæren, når andre tiltak ikke er mulig. Masker godkjent etter denne standarden kan benyttes overalt i arbeidslivet, industri så vel som helsevesenet.
Klassifisering og typer:
Åndedrettsvern av typen P2 og P3 ofte kalt hhv. FFP2 og FFP3 derfor sterkt anbefalt fremfor enkle munnbind for å beskytte både deg selv og andre.
Se vårt utvalg av ansiktsmasker av topp kvalitet til konkurransedyktige priser her.
3. Munnbind til bruk i det offentlige rom er beregnet for bruk av personer som ikke har noen kliniske symptomer på virus- eller bakterieinfeksjon, og som ikke kommer i kontakt med personer som har slike symptomer. Munnbind til bruk i det offentlige rom er ikke egnet for barn under 3 år. Det anbefales å holde barn mellom 3 og 12 år under oppsyn når de bruker munnbind til bruk i det offentlige rom.
Munnbindet minimerer spredningen av brukerens spyttdråper, sputum (oppspytt) eller åndedrettssekret ved snakking, hosting eller nysing. Munnbindet kan også begrense inntrengning av åndedrettsdråper fra andre personer i brukerens nese- og munnområde, uten at det kan hevdes å gi brukerbeskyttelse. Det forhindrer også at brukerens hender kommer i kontakt med dette området.
Slike munnbind kan være hjemmelaget eller fabrikkprodusert, og det stilles ingen faktiske formelle krav til merking av produktene. Det er utarbeidet en veiledning til minstekrav og bruk SN-CWA 17553:2020 som er publisert av Standard Norge.
Under har vi samlet de viktigste offentlige kildene vedrørende bruk av munnbind og om de ulike typene.
Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap DSB har på sin nettside Sikkerhverdag.no har en lettfattelig oversikt over munnbindtyper og anbefalinger om bruk her.
Folkehelseinstituttet FHI gir følgende råd angående bruk av munnbind her.
Informasjon fra Legemiddelverket:
Medisinske munnbind er ofte trelags hvite og blå munnbind med ørestrikk. De er beregnet for engangsbruk. Medisinske munnbind er produsert for bruk i helsetjenesten.
Medisinske munnbind inndeles i Type I, Type II eller Type IIR. Høyere typetall gir høyere filtrering og mer beskyttelse.
Type I munnbind:
Bør bare benyttes av pasienter eller andre personer for å redusere risikoen for spredning av infeksjoner. Type I munnbind er ikke beregnet for bruk av helsepersonell i et operasjonsrom eller i andre medisinske miljøer med lignende krav. (bakteriefiltreringseffektivitet >/= 95 %).
Type II munnbind:
Kirurgisk munnbind. Type II-munnbind er kirurgiske munnbind med høyest filtreringsgrad. De er laget til bruk i kirurgiske og medisinske miljøer i helsevesenet. (bakteriefiltreringseffektivitet >/= 98 %).
Samme krav som type II, men munnbindet er i tillegg sprutbestandig. (bakteriefiltreringseffektivitet >/= 98 %).
Les mer på Legemiddelverkets hjemmesider i forbindelse med Covid-19 her.
BEGREPER: